Oorringen Nua Nua Jewellery zilver

Waarom kies je best voor zilveren en niet voor stainless steel juwelen?

Tegenwoordig zie je heel veel reclame voor stainless steel juwelen. Toch kies je volgens ons beter voor zilveren of verzilverde juwelen. Waarom? Daarop krijg je een antwoord in deze blog! 

Om te beginnen moeten we eerlijk zijn en toegeven dat er ook wat nadelen zijn aan zilveren of vergulde zilveren juwelen. Zo kleurt zilver na een tijdje zwart en kan bij vergulde juwelen de goudlaag afslijten.  Zilver of verguld zilver is ook wat helderder van kleur dan stainless steel dat een grijze ondertoon heeft. Toch is kiezen voor stainless steel/roestvast staal/RVS niet dé oplossing want er zijn ook wel wat nadelen aan verbonden. 

Waarde

Wil je graag dat je juwelen lang mee gaan? Kies dan voor kwaliteit zoals juwelen uit sterling zilver. Dit is zilver met (meestal) een kleine hoeveelheid koper. De term 925 sterling zilver verklapt meteen de verhouding tussen beide metalen. Zo heb je op 1000 delen in totaal in een juweel, 925 delen zuiver zilver en 75 delen koper.  Ook al zit er een hoger prijskaartje aan, toch blijft dit een goede investering want je kan het zilver steeds laten hersmelten bij een goudsmid tot een nieuw juweel. Ben je het type dat af en toe een oorring verliest, dan  kan je de overgebleven oorring nog altijd laten hersmelten en er iets nieuws van laten maken! Een pak beter voor het milieu dus want het kost veel minder energie om zilver of goud te hersmelten dan RVS omdat hun smeltpunt lager is. 

 Anti-allergisch?

Vaak wordt er met de term anti-allergisch gegoocheld bij stainless steel juwelen, maar dit is niet helemaal correct omwille van de samenstelling van RVS. Stainless steel wordt immers gemaakt van een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Het grootste gedeelte van de legering bestaat uit ijzer en het chroom in de legering zorgt voor een flinterdun laagje waarmee het onderliggende metaal wordt beschermd voor agressieve en corrosieve invloeden.
Voor juwelen wordt meestal 316L en 304 RVS gebruikt. In beide legeringen zit nikkel, een metaal waar zeer veel mensen allergisch op reageren en dat bij hoge blootstelling zelfs kankerverwekkend is. Daarom werd dit bij goudlegeringen al een tijd aan banden gelegd in Europa. Weliswaar is het gehalte nikkel in RVS slechts een laag percentage (8 à 12%), maar 100% anti-allergisch kan je het dus niet noemen!

 Roestvrij?

Veel mensen noemen RVS ook wel roestvrij staal, maar deze term is niet correct. Juister is het om van roestvast staal te spreken, want RVS kan wel degelijk roesten. Vooral onder invloed van chlorides (denk aan zwembaden!) of door verontreiniging van het metaal door gewoon staal, kan het gaan roesten. 
Met RVS juwelen ga je dus best niet zwemmen omdat er in de meeste zwembaden chloor zit. Ook parfum, medicijnen, bodylotions etc. kunnen een invloed hebben op RVS waardoor het kan gaan verkleuren of roesten. 

En? Zou jij nu je dit allemaal weet, kiezen voor RVS of zilveren juwelen?

Terug naar blog